Weekendje weg

Aalst carnaval 2020 – 3 dagen feest

Zondag 23 februari tot en met dinsdag 25 februari 2020 is het zover: Aalst carnaval. Heel Aalst is deze drie dagen in de ban van carnaval. De carnavalsgroepen vormen gezamenlijk een kleurrijke en feestelijke stoet door de straten. Maandenlang hebben de groepen zich voorbereid, eindelijk mogen ze hun harde werken tonen aan de buitenwereld. Zeker een bezoekje waard dus.

Start van Aalst Carnaval

Op zondag 23 februari trekt de zondagsstoet van ruim 70 Aalsterse carnavalsgroepen door de stad. De groepen zijn ingedeeld in 3 categorieën: kleine groepen (minimaal 15 tot maximaal 45 leden), middelgroot (van 20 tot 60 leden) en groot (25 tot 100 leden).

De stoet is vervolgens ingedeeld in drie blokken: A, B en C.  In elke stoet nemen zowel kleine, middelgrote als grote groepen deel. En meerdere losse carnavalsgroepen voor het ‘peper & zout’ van de stoet.

Wil je de stoet comfortabel volgen? Je kunt een ticket bestellen bij cultuurcentrum de Werf, zodat je vanop de overdekte tribune het spektakel kan aanschouwen.

De carnavalsstoet nog een keer bewonderen

Kun je zondag niet? Maandag 4 maart komt de Aalst carnaval groep nogmaals langs. Dit wordt gevolgd door de Ajuinworp. Prins Carnaval en andere carnavalsprominenten gooien duizenden snoepajuintjes over de Grote Markt. 100 van deze ajuintjes zijn genummerd en aan elk nummer is er een prijs verbonden. Vang jij de Gouden Ajuin, nummer 1? Dan ben je de winnaar van het Gouden Ajuintje, een juweel ontworpen door een juwelier uit Aalst. De carnavalsgroepen gaan daarna naar de prijsuitreiking. Het is altijd weer spannend wie de gelukkige winnaars zijn.

Prins Carnaval

Benieuwd wie Prins Carnaval is? Op dit moment is dat nog niet bekend. Zaterdag 26 januari vindt de strijd tussen de twee kandidaten in de Florhallen plaats. Dit jaar strijden Bart De Meyst en Massimiliano Semeraro om de scepter van Aalst.

Dag van Voil Jeanetten en popverbranding

De laatste dag, dinsdag 24 februari, is de Dag van de Voil Jeanetten. Duizenden mannen (en soms ook vrouwen) verkleden zich als vrouw en trekken als stoet door de stad. Je kunt ze herkennen aan de bontjassen, kinderkoetsen, kapotte paraplu’s en lampenkap als hoofddeksel. En niet te vergeten, een vogelkooi met daarin een haring en een portie Oilsjterse spirit. Aalst carnaval wordt afgesloten door de popverbranding op de grote markt.  Dit is om 9 uur ’s avonds op de Grote Markt, maar wees er op tijd bij want de Grote Markt wordt afgesloten. Je kunt ook de verbranding live meekijken op een groot scherm op het Vredeplein.

Zijn jullie enthousiast geworden en willen jullie Aalst carnaval bezoeken? Reserveer dan snel, voordat alle kamers vol zijn, een hotelkamer in of rondom Aalst.

Carnavalsmuseum

Ben je zot op carnaval? Neem dan een kijkje in Het Carnavalsmuseum, onderdeel van de vaste collectie van ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst. Je leert hier meer over de geschiedenis en de hedendaagse vorm. Tijdens carnavalsperiode zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Het Stedelijk museum vind je op de Oude Vismarkt 13 en is gratis te bezoeken. Let wel, maandag is het museum gesloten.

Wil je meer weten? Op de website van Aalst Carnaval.be vind je nog meer handige informatie en leuke beelden.

Aalst carnaval 2020 – 3 dagen feest was last modified: december 18th, 2019 by Hotelspecials
Share
Geschreven door
Hotelspecials

Recent Posts

Toe aan een unieke overnachting?

Vraag jij je nu af wat een unieke overnachting inhoudt? Bij HotelSpecials proberen wij jou…

2 jaar geleden

Sfeervolle kerstmarkten in Limburg – Valkenburg

De plezantste kerstmarkten vind je vlak over de grens. In Valkenburg zijn de kerstmarkten al…

2 jaar geleden

Dit is waarom een wellness vakantie in Duitsland een goed idee is!

In deze tijd wensen we onszelf allemaal wel wat meer rust toe. En waar kan…

3 jaar geleden

De beste winter- en natuuractiviteiten: 8 tips!

Genoeg van al dat binnen zitten? Tijd voor een frisse neus! Ga de deur uit…

3 jaar geleden

De beste alternatieven voor de Kerstmarkten van 2021

De jaarlijkse kerstmarkten in verschillende steden worden vaak druk bezocht en zijn vaak iets waar…

3 jaar geleden

10 Leuke spelletjes voor binnen voor volwassenen

Wanneer je alleen nog maar binnen mag zitten, begint het op een gegeven moment ook…

3 jaar geleden