Je kan wel zeggen dat ik een echte catwoman ben. Nee, niet zoals in de stripverhalen, maar ik ben gek op katten. Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met een kat in het huis. Altijd gezellig, want als ik na school thuis kwam kon ik al mijn geheimen met Asterix – ja zo heette onze 7 kilo wegende pluizenbol -delen.
Samen met mij groeide hij op, tot hij overleed toen ik 22 was. Het was echt een dondersteen, niet alleen at hij bij ons maar ook bij de buren wist hij zijn honger te stillen. Geen wonder dus dat hij een hangbuikje had.
Tijdens de vakanties paste onze buurvrouw dan ook altijd op hem. Zo konden wij hem met een gerust hart thuislaten. Maar ik miste hem wel, dus het was altijd weer fijn thuiskomen na 3 weekjes Frankrijk. Tegenwoordig hoef je als je op vakantie bent in sommige steden je aai-uurtje niet te missen. Want wist je dat Amsterdam, New York, Parijs, Brussel en nog meer steden kattencafés hebben?
Het concept kattencafé is ontstaan in Taiwan, in eerste instantie als plek waar mensen na een stresserende dag even konden ontspannen. Maar al gauw ontdekten de toeristen deze geweldige plek waar ze tijdens een kopje koffie kunnen drinken en lekker konden kroelen met de katjes. En niet lang daarna waaide dit geweldige concept over naar andere grote steden.
Aai momentje op vakantie
Ik ben tijdens mijn bezoek aan Amsterdam naar kattencafé Kopjes geweest. Ik vond het leuk om te horen dat het kattencafé vaak door toeristen (ook uit ons landje) wordt bezocht die hun eigen kat missen. Gelukkig, ik ben niet de enige.
Op donderdag 1 juni 2017 word ik om kwart voor 5 door twee lieve meiden, Nina en Laura, welkom geheten. Ik kom eerst binnen in het gedeelte waar ze de drankjes en lekkere broodjes maken en waar de taartjes en merchandise staat uitgestald. De katten kunnen hier niet komen, dit is namelijk afgesloten met een deur en een raam met doorgeefluik voor de broodjes, taartjes en drankjes.
Hier mag ik gelijk mijn handen desinfecteren. Ook worden de huisregels aan mij uitgelegd:
- Til de katten niet op
- Maak een slapende kat niet wakker
- Geef geen eten aan de katten, ook geen bordje aflikken.
- Foto’s maken mag, maar niet met flits
- Let op de lichaamstaal van een kat of hij/zij geaaid wilt worden of niet
Voor mij logische regels, maar goed dat ze het toch even melden. Daarna mag ik doorlopen naar het café. Het is een gezellige ruimte, dat is ingericht als een huiskamertje. Ik zie leuke kattenaccentjes, zoals schilderijtjes van katten, kattenplantenpotjes en overal langs de muren zie ik toffe klautermogelijkheden voor de katjes. Er zijn meerdere hoge krabpalen en een bruggetje in de hoogte waarover de katten kunnen lopen. De katten liggen gemoedelijk te slapen, de een in een stoel, de ander hoog in een mandje. Het is een ware katten walhalla.
Gered uit het asiel
In het Kopjes in Amsterdam worden nu 8 katten geherbergd. Katten die op staat zijn gevonden door de SAZ (Stichting Amsterdamse Zwerfkatten), katten die niet goed werden verzorgt of waarvan afstand is gedaan omdat ze niet met andere katten konden opschieten.
Zo is er de nieuwsgierige en speelse Eleonore, haar zusje Tiny die haar oog heeft verloren vanwege zware verwaarlozing, de zwarte poes Maan met haar zoon Dilla die suikerziekte heeft, de schootkat Miso, broer en zus Rosie en Horus en MiSo met zijn mooie groene ogen. Ik vind het een mooi initiatief, de katten hebben een fijn huisje en wij kattenliefhebbers kunnen daar van genieten.
Je kunt zien dat ze goed worden verzorgd en genoeg aandacht krijgen. Zo is de grote kat Miso, die eerst 9 kilo woog al mooi enkele kilo’s afgevallen. En Dilla die suikerziekte heeft, wordt ook goed in de gaten gehouden met een speciaal dieet en insuline.
De katten zijn zorgvuldig uitgekozen door het asiel, want niet iedere kat vindt zoveel mensen leuk. En ze moeten natuurlijk ook met elkaar kunnen omgaan. Zelf je eigen kat meenemen mag niet, want dat geeft alleen maar onrust, voor jouw kat en die van het café.
Hebben ze even geen zin in mensen? Daarvoor is er onderaan de muur een doorgang gemaakt, waar alleen de katten doorheen kunnen. Zo kunnen ze even ontsnappen. Er wordt ook gezorgd dat het niet te druk wordt, door maximaal 20 gasten toe te laten in het café.
Mijn collega dacht dat het wel zou stinken, met zoveel katten. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het niet zo is. Daar wordt dan ook goed voor gezorgd. Elke kat heeft beschikking tot een eigen kattenbak, die meerdere keren per dag wordt verschoond. Ook is er een goed ventileersysteem.
Liefde voor katten
Laura weet mij veel te vertellen over de katten. Ik zie ook dat ze zelf gek is op de katten, zo speelt ze even met ze en geeft ze regelmatig even aandacht. Het café bestaat sinds april 2015, dankzij een succesvolle crowdfunding- campagne van eigenaresse Lenny Popelier. Het was gelijk al een groot succes, met veel bezoekers.
Er komen toeristen ( die bijvoorbeeld in het KLM magazine over het café lazen) en kattenliefhebbers uit de buurt. Zo komt Gerdine altijd op vrijdag een middagje tussen de katten haken. En elke bezoeker heeft wel zijn/ haar eigen favoriete kat. Eleonore is zelfs op afstand geadopteerd. Zelf vind ik kroelkat Horus erg leuk, maar Tiny en Miso zien er ook zo schattig uit… ik kan niet kiezen.
Ik geniet van een lekkere zelfgemaakte ijsthee, terwijl ik Horus een aai geef. Ook kun je er heerlijke taartjes en zelfgemaakte broodjes bestellen. Favorieten zijn de red velvet cake, die gemaakt wordt door een vriendin van de eigenaresse en het zelfgemaakte broodje gegrilde kip met verse avocado, bacon en truffelmayo. En met warm weer zijn de iced lattes ook erg populair.
Ik kijk mijn ogen uit, er zijn zo veel leuke speelmogelijkheden voor de katten. En de krabpalen zijn super mooi gemaakt van boomtakken. Het lijken wel designer krabpalen, die ik ook wel voor mijn Leila zou willen hebben.
Praktische info
Wil jij ook een bezoekje brengen aan Kopjes? Dan heb ik hieronder handige informatie voor je:
- Reserveren is aan te raden om zeker te zijn van een plekje , er kunnen maximaal 20 mensen terecht in het café
- Ze werken in timeslots van 2 uur, aanvang om 10.00 uur, 12.15 uur, 14.30 uur en 16.45 uur
- Ze zijn open van woensdag t/m zondag
- Entree kost 3 euro, om de katten te verzorgen en het café rendabel te houden
- Je vindt Kopjes in de Marco Polostraat 211 in Amsterdam, ook prima te bereiken met tram of bus
- Vergeet niet je pinpas of creditcard, je kunt niet met cash betalen.
Laat je mij na jouw bezoekje aan Kopjes weten welke kat jouw favoriet is?