Zondag 23 februari tot en met dinsdag 25 februari 2020 is het zover: Aalst carnaval. Heel Aalst is deze drie dagen in de ban van carnaval. De carnavalsgroepen vormen gezamenlijk een kleurrijke en feestelijke stoet door de straten. Maandenlang hebben de groepen zich voorbereid, eindelijk mogen ze hun harde werken tonen aan de buitenwereld. Zeker een bezoekje waard dus.
Start van Aalst Carnaval
Op zondag 23 februari trekt de zondagsstoet van ruim 70 Aalsterse carnavalsgroepen door de stad. De groepen zijn ingedeeld in 3 categorieën: kleine groepen (minimaal 15 tot maximaal 45 leden), middelgroot (van 20 tot 60 leden) en groot (25 tot 100 leden).
De stoet is vervolgens ingedeeld in drie blokken: A, B en C. In elke stoet nemen zowel kleine, middelgrote als grote groepen deel. En meerdere losse carnavalsgroepen voor het ‘peper & zout’ van de stoet.
Wil je de stoet comfortabel volgen? Je kunt een ticket bestellen bij cultuurcentrum de Werf, zodat je vanop de overdekte tribune het spektakel kan aanschouwen.
De carnavalsstoet nog een keer bewonderen
Kun je zondag niet? Maandag 4 maart komt de Aalst carnaval groep nogmaals langs. Dit wordt gevolgd door de Ajuinworp. Prins Carnaval en andere carnavalsprominenten gooien duizenden snoepajuintjes over de Grote Markt. 100 van deze ajuintjes zijn genummerd en aan elk nummer is er een prijs verbonden. Vang jij de Gouden Ajuin, nummer 1? Dan ben je de winnaar van het Gouden Ajuintje, een juweel ontworpen door een juwelier uit Aalst. De carnavalsgroepen gaan daarna naar de prijsuitreiking. Het is altijd weer spannend wie de gelukkige winnaars zijn.
Prins Carnaval
Benieuwd wie Prins Carnaval is? Op dit moment is dat nog niet bekend. Zaterdag 26 januari vindt de strijd tussen de twee kandidaten in de Florhallen plaats. Dit jaar strijden Bart De Meyst en Massimiliano Semeraro om de scepter van Aalst.
Dag van Voil Jeanetten en popverbranding
De laatste dag, dinsdag 24 februari, is de Dag van de Voil Jeanetten. Duizenden mannen (en soms ook vrouwen) verkleden zich als vrouw en trekken als stoet door de stad. Je kunt ze herkennen aan de bontjassen, kinderkoetsen, kapotte paraplu’s en lampenkap als hoofddeksel. En niet te vergeten, een vogelkooi met daarin een haring en een portie Oilsjterse spirit. Aalst carnaval wordt afgesloten door de popverbranding op de grote markt. Dit is om 9 uur ’s avonds op de Grote Markt, maar wees er op tijd bij want de Grote Markt wordt afgesloten. Je kunt ook de verbranding live meekijken op een groot scherm op het Vredeplein.
Zijn jullie enthousiast geworden en willen jullie Aalst carnaval bezoeken? Reserveer dan snel, voordat alle kamers vol zijn, een hotelkamer in of rondom Aalst.
Carnavalsmuseum
Ben je zot op carnaval? Neem dan een kijkje in Het Carnavalsmuseum, onderdeel van de vaste collectie van ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst. Je leert hier meer over de geschiedenis en de hedendaagse vorm. Tijdens carnavalsperiode zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Het Stedelijk museum vind je op de Oude Vismarkt 13 en is gratis te bezoeken. Let wel, maandag is het museum gesloten.
Wil je meer weten? Op de website van Aalst Carnaval.be vind je nog meer handige informatie en leuke beelden.