Dagje uit

Amersfoort bezienswaardigheden: beleef meer met de Citycard

Amersfoort: een stad waar je wellicht nog nooit geweest bent. Waar begin je dan? Je kunt natuurlijk het hele internet afstruinen naar informatie, maar je kunt ook gewoon hier beginnen, bij ons! Wij hebben namelijk de nodige details voor je klaarliggen, zodat jij geheel voorbereid op stap kunt. Mijn collega’s Jolien en Anne-Lotte kregen de kans om in samenwerking met Citymarketing Amersfoort de stad te ontdekken! Lees je mee?

Veelzijdig Amersfoort: voor ieder wat wils

Amersfoort ligt precies in het hart van Nederland. Het is geliefd vanwege de veelzijdigheid. De stad is namelijk rijk aan historie, bijzondere architectuur en een uitgebreid aanbod aan leuke winkels en boetiekjes. Ook de gastvrijheid in de stad is zeker een pluspunt: lokale inwoners leiden je graag rond! Daarnaast biedt de stad voor ieder wat wils, hierdoor is de stad perfect voor ieder gezelschap.

De Citycard heb je al voor €12,50 p.p.

Je haalt de Citycard op bij de lokale VVV. Hiermee bespaar je tientallen euro’s aan entreekosten en kun je zelfs diverse activiteiten gratis doen. Wat dacht je van een stadswandeling, rondvaart per boot of een bezoek aan een van de musea die Amersfoort rijk is? Ook krijg je leuke voordelen en extra’s op vertoon van de pas bij diverse horecagelegenheden en winkels. Super handig! Je koopt de kaart voor slechts €12,50 p.p. bij VVV Amersfoort of in Bunschoten-Spakenburg.

Stadswandeling met het Gilde

Om half 12 start de stadswandeling met het Gilde. Anne-Lotte en Jolien zijn de enige die de stadswandeling hebben geboekt, waardoor ze een privé tour krijgen. Hij neemt alle tijd en vertelt honderduit. Voor de stadswandeling staat 1,5 uur gepland, maar hij geeft aan dat ze ook langer de tijd mogen nemen, indien ze dat willen.

Hij begint zijn verhaal met een klein stukje geschiedenis van de Lieve Vrouwekerkhof, het plein waar de Onze Lieve Vrouwetoren gevestigd is. Hij wilt er niet te veel over vertellen, omdat mijn collega’s aangeven dat ze later op de dag ook de toren gaan beklimmen. Tijdens die tour krijgen ze ook volop informatie over het plein en de toren. Hierna lopen ze richting de Langegracht. Een idyllische gracht met historische gebouwen waar je je ogen uitkijkt.

 

Uiteindelijk komen ze uit bij hét boegbeeld van de stad: de Koppelpoort. Erg bekend van foto’s en heel indrukwekkend om het nu in het echt te zien. Het bijzondere is dat ze ook de poort in mogen met Rob. Het Gilde is alleen bevoegd om toegang te verlenen tot de poort, dus wat ons betreft een echte aanrader.

 

Binnen in de Koppelpoort zie je nog veel oude elementen terug van vroeger, toen de Koppelpoort in gebruik was als stadspoort. Vroeger werd de poort afgesloten en werd per boot bepaald wie wel en niet de stad mochten betreden. De dubbele tredmolen sloot de poort af en functioneert nog steeds. De poort werd elke dag open en dicht gedaan door minimaal 12 raddraaiers. Een erg gevaarlijke klus, want als ze niet tegelijk op het rad liepen, kon dit fatale gevolgen hebben middels een val. Toch is het erg leuk om eens te proberen tijdens je stadswandeling: dit kan namelijk. Maar zorg dan wel dat je met voldoende personen bent.

Na een bezoek aan de Koppelpoort lopen ze richting de Muurhuizen. Hier waan je je in de middeleeuwen tussen alle historische gebouwen en huizen. Deze stammen uit de 16e eeuw en omsluiten de historische kern van Amersfoort. Tevens behoort het tot uniek cultureel erfgoed. De Muurhuizen zijn op dit moment particulier bewoond of in gebruik als kleinschalige bedrijfsruimte. Toch ademt het nog steeds de historische sfeer.

 

Een adembenemend uitzicht

Na de lunch beklimmen ze de Onze-Lieve-Vrouwe toren. Het is opnieuw een vrijwilliger van het Stadsgilde die uitgebreid verteld over de historie van de toren. Ook verteld hij dat ze in etappes de toren gaan beklimmen, zodat ze ook bij de klokken kunnen zijn op het moment dat zij om 14:30 uur gaan luiden.

Een aantal minuten voordat de klokken luiden komen Anne-Lotte en Jolien inderdaad aan. Het is bijzonder om onder de klokken te staan op het moment dat zij het deuntje afspelen. Hierna klimmen ze naar de hoogste verdieping van de toren waar ze een prachtig uitzicht hebben over de stad.

 

Cultuur in het Mondriaan Museum

Na het beklimmen van de toren dompelen ze zich onder in de cultuur van Amersfoort in het Mondriaan Museum. Dit jaar wordt namelijk 100 jaar De Stijl gevierd, een kunststroming van de schilder Mondriaan. In het museum kun je zijn werken bekijken, krijg je een kijkje in de geschiedenis van zijn leven en kun je zelfs je eigen Mondriaan kleurplaat of plakwerk maken. Een aanrader voor als je met kinderen op pad gaat naar Amersfoort!

En meer attracties en bezienswaardigheden…

Ook stond de boottocht met de Waterlijn nog op het lijstje, maar vanwege het slechte weer hebben ze die helaas moeten overslaan. Een bezoek aan Rederij de Zuidwal en Paleis Soestdijk zijn ook echt een aanrader tijdens je dagje uit in Amersfoort, hoewel deze buiten de stad liggen. Het is daarom handig als je hier met de auto naar toe komt. Wil je nog meer lezen over alle deelnemende attracties? Bekijk ze hier. Het was in elk geval een geslaagd dagje met Citymarketing Amersfoort!

Hotels in Amersfoort

Wil jij alles uit je bezoek aan Amersfoort halen? Overweeg dan eens om wat langer in de stad te blijven en boek een overnachting in een van onze hotels in Amersfoort. Zo heb jij langer de tijd om de stad goed te leren kennen en volledig te ontdekken!

 

Praktische informatie:

  • Pak je de wagen naar Amersfoort? De stad is goed met de auto bereikbaar doordat het grenst aan onder andere de A1 en A28. Daarbij biedt Amersfoort diverse parkeergarages aan. Dit is vaak goedkoper dan op straat parkeren, waar slechts beperkt plek is. Door de stad zijn meerdere parkeergarages en de tarieven hierin verschillen;
  • Amersfoort is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Reis eerst af naar Amsterdam en pak dan de trein naar Station Amersfoort;
  • Houd er rekening mee dat de VVV verschillende openingstijden hanteert: op maandag van 11:00-17:30 uur, dinsdag t/m vrijdag van 10:00-17:30 uur en zaterdag van 10:00-16:00 uur. Van april t/m oktober is de VVV ook open op zon- en feestdagen van 11:00-16:00 uur m.u.v. 1e Paasdag en 1e Pinksterdag;
  • Een plattegrond is onderweg natuurlijk altijd handig. Print dit PDF bestand van de plattegrond van Amersfoort dus uit, zodat je altijd de weg bij de hand hebt!
Amersfoort bezienswaardigheden: beleef meer met de Citycard was last modified: augustus 23rd, 2017 by
Share
Geschreven door

Recent Posts

Toe aan een unieke overnachting?

Vraag jij je nu af wat een unieke overnachting inhoudt? Bij HotelSpecials proberen wij jou…

2 jaar geleden

Sfeervolle kerstmarkten in Limburg – Valkenburg

De plezantste kerstmarkten vind je vlak over de grens. In Valkenburg zijn de kerstmarkten al…

2 jaar geleden

Dit is waarom een wellness vakantie in Duitsland een goed idee is!

In deze tijd wensen we onszelf allemaal wel wat meer rust toe. En waar kan…

3 jaar geleden

De beste winter- en natuuractiviteiten: 8 tips!

Genoeg van al dat binnen zitten? Tijd voor een frisse neus! Ga de deur uit…

3 jaar geleden

De beste alternatieven voor de Kerstmarkten van 2021

De jaarlijkse kerstmarkten in verschillende steden worden vaak druk bezocht en zijn vaak iets waar…

3 jaar geleden

10 Leuke spelletjes voor binnen voor volwassenen

Wanneer je alleen nog maar binnen mag zitten, begint het op een gegeven moment ook…

3 jaar geleden