Dagje uit

Dit kun je gratis doen in Brussel, Antwerpen en Leuven!

In onze Belgische steden is van alles te beleven. En je hoeft echt niet veel geld te hebben om toffe dingen te doen. Daarom zet ik voor jou gratis bezienswaardigheden en activiteiten in Brussel, Antwerpen en Leuven op een rijtje.

Brussel zonder te betalen

Onze hoofdstad barst van de populaire en toeristische hotspots. Maar de entree voor sommige bezienswaardigheden kan hoog oplopen en een weekendje weg wordt al snel een dure bedoeling. Gelukkig zijn deze attracties helemaal gratis:

Gratis rondleiding door de stad

Je kunt te voet de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad ontdekken. Een gids neemt je mee op pad en vertelt je leuke weetjes en feiten. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld een stadswandeling van Sandeman. Een andere optie is een Global Greeter. Hier gaat het om een informele tour van een local. Goed om te weten: bij sommige rondleidingen wordt een fooi gewaardeerd.

Politiek? Hartstikke interessant!

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een weekendje weg, maar dat maakt het juist zo leuk. Doe een anders en bezoek het Europees Parlement. Je mag gratis naar binnen om onder andere de grote vergaderzaal te bezoeken en een reis door het verleden te maken in het Huis van de Europese geschiedenis.

20.000 kunstwerken gratis bezoeken?!

Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Misschien… De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België vragen elke dag entreekosten, behalve op de eerste woensdag van de maand. Dan kun je vanaf 13.00 uur voor niets naar binnen. De collectie toont de geschiedenis van de beeldende kunst van de 15e eeuw tot vandaag en is opgedeeld in meerdere kleine musea. Leuk: het Wiertz- en het Meuniermuseum zijn altijd gratis!

Speur naar striphelden

Je kunt in Brussel het Stripmuseum bezoeken, maar je kunt ook op straat je favoriete personages bewonderen. Asterix, Kuifje, Lucky Luke en ga zo maar door. Op muren door de stad zijn zo’n zestig figuren te bewonderen. De striproute is onderdeel van de rijke Brusselse striptraditie. Om het jezelf makkelijker te maken kun je de kaart met het parcours bij de hand houden.

Op hotel in Brussel

Gratis op hotel gaat natuurlijk niet lukken, maar je kunt wel een kijkje nemen bij de voordelige hotels in Brussel.

Bewonder fresco’s van de striproute

Gratis op avontuur in Antwerpen

Bij Antwerpen denken veel mensen gelijk aan shoppen. En dat is niet zo gek natuurlijk. De winkelstraten lopen over met populaire merkketens en bijzondere boetieks. Helaas is windowshopping een stuk minder leuk dan echt winkelen. En daar hangt weer een prijskaartje aan. Maar er zijn ook genoeg gratis bezienswaardigheden.

De hele stad in één blik gevangen

Wil je een mooi uitzicht over Antwerpen? Deze is zeker de moeite waard. En je hoeft er helemaal niets voor te betalen! Je hebt misschien wel eens van het Museum aan de Stroom op ‘t Eilandje gehoord. Voor het museum zelf betaal je entree, maar het panoramaterras op de tiende verdieping kun je gratis betreden. Het 360 graden uitzicht over de stad, de haven en de stroom is prachtig! Bovendien kun je ook een kijkje nemen bij de aanwezige vitrinekasten met wisselende tentoonstellingen.

De Vogelenmarkt

Een van de boegbeelden van Antwerpen is toch wel de Vogelenmarkt. Iedere zondag vind je deze rondom het Theaterplein. De markt staat bekend om de dieren die verkocht worden. Tegenwoordig is dit deel een stuk kleiner dan vroeger en staan er vooral veel kraampjes die je ook op een gewone markt tegenkomt. Toch is het zeker de moeite waard om er overheen te lopen. Toegang tot het terrein is gratis. Alles wat je koopt, moet je natuurlijk wel betalen.

Loop zo het museum in

Niet alle musea kosten geld. Cultuur snuiven kan ook prima in openluchtmuseum Middelheim. In de deze beeldentuin vind je een indrukwekkende collectie kunstwerken. Elk van de 400 beelden heeft een eigen verhaal en geschiedenis. Zo neem je onder andere een kijkje bij de ‘Heracles’ van Bourdelle en de ‘Koning en koningin’ van Moore.

Kunst in de kerk

Vlakbij de Schelde ligt de Sint-Pauluskerk. In de voormalige kloosterkerk uit 1639 bewonder je kunstwerken van Antwerpse meesters. Wat dacht je van schilderijen van Rubens, Van Dyck en Jordaens? Ook de calvarie met zestig levensgrote beelden is een schone verschijning. Van april t.e.m. oktober kun je je de kerk elke middag van 14.00 tot 17.00 uur bezoeken. In de tussenliggende periode loop je alleen in het weekend naar binnen.

Uitzicht vanaf het MAS met in de verte de Sint-Pauluskerk

Relaxen op het strand

Antwerpen en strand? Ja, je leest het goed. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij je citytrip. En daardoor vind je hier ook niet zoveel toeristen. Op de warmere dagen is het heerlijk om de drukke stad even te verlaten en je kleedje uit te vouwen op het zand. Het Sint-Annastrand is hier de ideale plek voor. Let op: zwemmen in de Schelde is verboden!

Accommodatie in Antwerpen

Dankzij al je besparingen op activiteiten in Antwerpen kun je er een lekker lang weekend van maken met een overnachting. Op deze pagina vind je top hotels in Antwerpen.

Volop voordelig vertier in Leuven

Leuven is een levendige studentenstad, waar je een heerlijk pintje kunt drinken. Breidt je blik op Leuven uit met deze activiteiten.

Leuven Walk App

Leuven te voet ontdekken tijdens een stadswandeling kost natuurlijk geen geld. Maar wat hulp en handige tips zijn natuurlijk altijd meegenomen. Download de gratis app Leuven Walk App en laat je op stap nemen door student Axel, die je alle highlights laat zien. Ook kun je meedoen aan interactieve uitdagingen.

Rust en stilte

De Leuvense begijnhoven zijn dé plekken om even tot rust te komen in de stad. Je kunt zowel het Grote Begijnhof als het Kleine Begijnhof bezoeken. Tegenwoordig bestaan er geen begijntjes meer, maar wonen er studenten en medewerkers van de universiteit. Dit UNESCO Werelderfgoed bestaat uit een netwerk van straatjes, pleintjes, tuinen en parken. De huizen zijn gebouwd met het traditionele zandsteen. Maak het jezelf makkelijk en overnacht in een hotel vlakbij het Grote Begijnhof.

Begijnhof Leuven

Een zomer vol vertier

Elk jaar organiseert Leuven Het Groot Verlof. Tijdens deze periode vinden er allerlei toffe activiteiten plaats in de stad. Van concerten tot foodtruck festivals en nog veel meer. Niet alles is gratis, dus check van tevoren waar je voor moet betalen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Heb jij tips voor gratis bezienswaardigheden? We horen graag van je in de comments!

Dit kun je gratis doen in Brussel, Antwerpen en Leuven! was last modified: december 28th, 2017 by
Share
Geschreven door

Recent Posts

Toe aan een unieke overnachting?

Vraag jij je nu af wat een unieke overnachting inhoudt? Bij HotelSpecials proberen wij jou…

2 jaar geleden

Sfeervolle kerstmarkten in Limburg – Valkenburg

De plezantste kerstmarkten vind je vlak over de grens. In Valkenburg zijn de kerstmarkten al…

2 jaar geleden

Dit is waarom een wellness vakantie in Duitsland een goed idee is!

In deze tijd wensen we onszelf allemaal wel wat meer rust toe. En waar kan…

3 jaar geleden

De beste winter- en natuuractiviteiten: 8 tips!

Genoeg van al dat binnen zitten? Tijd voor een frisse neus! Ga de deur uit…

3 jaar geleden

De beste alternatieven voor de Kerstmarkten van 2021

De jaarlijkse kerstmarkten in verschillende steden worden vaak druk bezocht en zijn vaak iets waar…

3 jaar geleden

10 Leuke spelletjes voor binnen voor volwassenen

Wanneer je alleen nog maar binnen mag zitten, begint het op een gegeven moment ook…

3 jaar geleden