Categorieën: Uncategorized

Wat te doen in Maastricht? | De ultieme gids

Als je het aan ons vraagt dan is Maastricht een van de leukste steden van Nederland. Niets gaat boven de sfeer van het Vrijthof waar je geniet van een heerlijk stukje vlaai. Maar er is in deze stad nog zoveel meer te doen. Daarom hebben wij de leukste activiteiten, hotspots en tips in Maastricht voor je op een rij gezet. Wat denk je ervan? Gaat het volgende tripje naar deze leuke Nederlandse stad??

Bezienswaardigheden | Shoppen | Eten | Omgeving | Overnachten

Wat je moet weten over Maastricht

Dat Maastricht een rijkdom aan geschiedenis heeft, is wel terug te zien aan de hoeveelheid historische gebouwen. In principe is de stad ontstaan op het moment dat de Romeinen een brug aanlegde over de Maas. De bewakers van de Maasovergang hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat Maastricht is ontstaan. Maar voordat het de stad zoals we die nu kennen werd, is er nog veel aan vooraf gegaan. Een paar leuke feitjes op een rij:

  • De stadsmuur werd pas enkele eeuwen later gebouwd toen zij onderdeel van Brabant werd en de middeleeuwse stadsrechten kreeg
  • Terwijl de staatsgodsdienst calvinistisch was, hanteerde Maastricht het katholicisme vanwege haar vroegere Spaanse heersers
  • Maastricht kenmerkt zich door de Maaslandse bouwstijl i.p.v. de typische Hollandse bouwstijl
  • Tijdens de Franse Revolutie werd Maastricht en de rest van Limburg aan Frankrijk gegeven in de hoop dat ze de rest van Nederland met rust zouden laten. Met succes, want pas 15 jaar later werd de rest van Nederland door de Fransen geannexeerd
  • De inwoners van Maastricht wilden eigenlijk niet bij Nederland horen, maar bij ons. Pas na de Eerste Wereldoorlog, toen Nederland er beter voor stond dan België, begonnen de inwoners zich één te voelen met Nederland.
      •  

Bezienswaardigheden Maastricht

Er is dus genoeg te vertellen over de geschiedenis, maar wat zijn tegenwoordig de bezienswaardigheden in Maastricht die je echt niet mag overslaan?

Het Vrijthof

Natuurlijk staat dit marktplein op nummer één van de hotspots in Maastricht. Hier proef je de typische gezelligheid van Limburg. Naast dat het bekend staat om de terrassen, staat ook de Sint Servaasbasiliek in het middel van het plein. Dit is de oudste kerk van Nederland en een ware blikkenvanger. De mooie ronde gewelven, de unieke glas-in-loodramen en de vele beelden zullen je versteld doen staan. Het Vrijthof is ook de plek waar bekende vioolspeler André Rieu elk jaar zijn concerten geeft.

De Sint Servaasbrug

Deze brug staat symbool voor de stad en is een ware bezienswaardigheid van Maastricht. Het verbindt het stadscentrum met de wijk Wyck, dat uitgeroepen is tot beschermd stadsgezicht vanwege haar bijna 200 monumenten.

Het Bonnefantenmuseum

Het bekendste museum van Maastricht is het Bonnefantenmuseum, dat begon als Oudheidkundig museum, maar inmiddels een uitgebreide collectie heeft. Het museum heeft haar naam te danken aan het klooster waar ze eerst in gevestigd was. Tegenwoordig is het gevestigd in een gebouw dat wat weg heeft van een raket.

Maastricht shopping

Ook voor winkelen zit je in Maastricht goed! Met twee wijken vol leuke winkeltjes, is shoppen een van de leukste activiteiten in Maastricht. Daarnaast zal je merken dat het een stuk rustiger is dan andere steden in Nederland. In Maastricht wordt het een cultureel dagje winkelen.

De Wyck

Precies! Het deel van de stad aan de andere kant van de Sint Servaasbrug. Hoewel de wijk nog steeds upcoming is, is het vandaag de dag wel al een ware hotspot van Maastricht. Je vindt hier niet de doorsnee winkels. In Wyck vind je vooral kleine boetiekjes van jonge designers die hun eigen collectie maken en verkopen.

Het Stokstraatkwartier

Dit is de place to be voor degene die een ruim aanbod willen hebben en uit tal van winkels willen kunnen kiezen. Van super chic tot de H&M, dit is het stukje Maastricht waar je winkels voor alle stijlen en prijzen kunt vinden. En als je even doorwandelt, kom je vanzelf op het Vrijthof terecht.

Koopzondag Maastricht

Goed om te weten is dat elke zondag de winkels open zijn tussen 12:00 uur en 18:00 uur. Je kunt dus ook op zondag lekker gaan shoppen. Zelfs op sommige feestdagen zoals 2e paasdag zijn de winkels open. 

Ga je echt voor alleen het shoppen naar Maastricht? Lees dan deze blog met o.a. de leukste straatjes, de beste winkelcentra en de gezelligste markten in Maastricht

Tip: ga in december naar de gezellige kerstmarkt van Maastricht.

Restaurant in Maastricht

Naast dat het cultuur snuiven is in Maastricht, zijn er ook genoeg culinaire hoogstandjes te beleven. In principe kun je overal wel terecht voor een lekkere maaltijd of tussendoortje (lees: vlaai.), maar er zijn een aantal hotspots in Maastricht waar de sfeer en het eten niet te overtreffen zijn.

Ontbijten in Maastricht

FAB

Heb je dat ook altijd? Dat je op reis altijd meer kan eten dan wanneer je thuis bent? In dat geval is FAB dé plek voor ontbijt in Maastricht. Hier serveren ze namelijk typisch Amerikaans ontbijt.

Coffeelovers

De koffieliefhebbers gaan voor hun ontbijt naar deze tent. Ze hebben er heerlijke ontbijtmenuutjes en verdomd lekkere koffie. En het bijzondere aan deze tent? Het is gevestigd in de Dominicanerkerk. De perfecte start van je dat vol activiteiten in Maastricht.

Ben je meer de persoon die al moet eten voordat je deur uitgaat? Yup, daar hebben we er hier op kantoor ook een paar van. En geen enkel probleem, want hier vind je 10x goedkope hotels met ontbijt in Maastricht!

Lunchen in Maastricht

Even voor de duidelijkheid; tussen het ontbijt en lunch zit er natuurlijk een koffiepauze met een puntje vlaai! En het lekkerste stukje vlaai vind je in de Bisschopsmolen. Dit is de oudste, nog draaiende, watermolen van Nederland. Tip: je kunt hier ook je eigen vlaai maken, die je natuurlijk mee naar huis mag nemen na afloop.

Maar goed, terug naar de lunch. Toevallig hebben we al een leuke lijst met 8 lunchtentjes in Maastricht gemaakt. Een aanrader om even door te lezen wanneer je op het punt staat om te gaan lunchen in Maastricht.

Uit eten in Maastricht

Na een dag vol activiteiten in Maastricht is het tijd om even lekker uit eten te gaan. Met de vele restaurants in de stad, is het bijna onmogelijk om niets te kunnen vinden waar ze iets serveren wat jullie lekker vinden. Dit zijn onze favoriete restaurants in Maastricht:

Café Sjiek

Dit is eigenlijk de favoriet van iedereen. De nostalgische sfeer van een bruine kroeg die hier hangt, in combinatie met de traditionele Limburgse gerechten, maakt dat je hier iets heel bijzonders ervaart.

Witloof

Dit restaurant geeft de Belgische invloeden in de stad perfect weer. Het eten is puur en de biertjes speciaal. Met een interieur dat vaker wisselt dan menig menukaart in Nederland, is dit restaurant in Maastricht zeker een bezoekje waard.

O

Hier staat alles in het teken van maaltijd die compleet is. Met meer dan 100 wijnen op de kaart is er altijd eentje die past bij het vismenu wat je bestelt.

De omgeving van Maastricht

Hoewel er genoeg te doen is in de stad, we moeten eerlijk zijn… Het is en blijft een kleine stad. Dus op een gegeven moment ben je de meeste dingen wel al een paar keer voorbij gewandeld. Daarnaast is de omgeving van Nederlands Limburg echt prachtig om te ontdekken. Combineer een citytrip naar Maastricht met een dag wandelen of fietsen. Vanuit de stad zit je zo in het prachtige heuvellandschap waar Limburg zo bekend om staat. 

Ons advies:

NS-wandeling Sint-Pietersberg (9 of 14 km)

Je begint bij deze wandelroute in het oude centrum van Maastricht, van waaruit je een klim omhoog maakt naar de Sint-Pietersberg. De route neemt je o.a. mee langs het fort, door België, en een prachtig kasteel. Via rivier De Jeker wandel je weer terug naar Maastricht.

Fietsroute in en om Maastricht (23 km)

Deze fietsrouten van Fietsnetwerk neemt je mee door de omgeving van Maastricht, met als startpunt de stad. Stap af bij de Bisschopsmolen, de Torenmolen van Gronsveld en de Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee Basiliek.

 

Parking Maastricht

Wanneer je met de wagen komt wil je natuurlijk deze ergens in een parking kwijt kunnen. De meeste parkings in Maastricht zijn betalend. Mijn tip: zet de wagen goedkoop op de Park en Walk terreinen, deze liggen op slechts 10 minuten wandelen van het centrum. Deze P+W terreinen worden met bordjes aangegeven in de stad, dus je geraakt er makkelijk. 

Overnachten in Maastricht

Ben jij al overgehaald voor een citytrip naar Maastricht? In het aanbod van HotelSpecials vind je tal van hotels in Maastricht. Dit kan uitlopen van heel goedkoop, naar een mega hip designhotel, tot een super deluxe hotel met wellness. Wij hebben er drie voor je uitgelicht:

The Student Hotel Maastricht

Beoordeeld met een 8.9 – Het is een jong en designhotel, dat slechts op 10 minuten loopafstand ligt van het centrum van Maastricht. Gevestigd in een oude keramiekfabriek ervaar je hier iets nieuws en unieks.

Le Theatre Hotel

Beoordeeld met een 8.7 – Dit hotel ligt aan het Vrijthof, in hartje Centrum dus. Geniet van een complete service en ontdek de bruisende stad direct vanuit je hotelkamer.

Townhouse Maastricht

Beoordeeld met een 8.6 – Dit hotel ligt in Wyck en doet niet ten onder aan de hippe uitstraling die de wijk met zich meebrengt. Het is een uniek boutique hotel waarbij er gedacht wordt aan de maatschappij, maar waar gezelligheid voorop staat in de gezamenlijke huiskamer.

Bekijk alle hotels in Maastricht

Wat te doen in Maastricht? | De ultieme gids was last modified: oktober 9th, 2018 by
Share
Geschreven door

Recent Posts

Toe aan een unieke overnachting?

Vraag jij je nu af wat een unieke overnachting inhoudt? Bij HotelSpecials proberen wij jou…

2 jaar geleden

Sfeervolle kerstmarkten in Limburg – Valkenburg

De plezantste kerstmarkten vind je vlak over de grens. In Valkenburg zijn de kerstmarkten al…

2 jaar geleden

Dit is waarom een wellness vakantie in Duitsland een goed idee is!

In deze tijd wensen we onszelf allemaal wel wat meer rust toe. En waar kan…

3 jaar geleden

De beste winter- en natuuractiviteiten: 8 tips!

Genoeg van al dat binnen zitten? Tijd voor een frisse neus! Ga de deur uit…

3 jaar geleden

De beste alternatieven voor de Kerstmarkten van 2021

De jaarlijkse kerstmarkten in verschillende steden worden vaak druk bezocht en zijn vaak iets waar…

3 jaar geleden

10 Leuke spelletjes voor binnen voor volwassenen

Wanneer je alleen nog maar binnen mag zitten, begint het op een gegeven moment ook…

3 jaar geleden